Δημοσίευση της Δράσης: «Βόρειο Αιγαίο» 2021-2027 – «Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών»

  • Αρχική
  • Portfolio
  • Δημοσίευση της Δράσης: «Βόρειο Αιγαίο» 2021-2027 – «Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών»
Επισκόπηση

Προγράμματος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
«Βόρειο Αιγαίο» 2021-2027
«Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών»

Δημοσιεύτηκε το πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» 2021-2027 «Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών», για την στήριξη υφιστάμενων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησής, παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Έναρξη υποβολής αιτήσεων

Λήξη υποβολής αιτήσεων

16/09/2024 ώρα 13:00 μμ

14/11/2024 και ώρα 15:00 μμ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η δράση «Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών» στοχεύει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων των τομέων προτεραιότητας της περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπως αυτοί εξειδικεύονται για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (προτεραιοποίηση της RIS3 της ΠΒΑ), μέσω της στήριξης υφιστάμενων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους.

Κάθε επενδυτικό σχέδιο, θα βαθμολογείται επιπλέον εφόσον τεκμηριωμένα συνδέεται με μια τουλάχιστον προτεραιοποίηση της RIS3 της ΠΒΑ και οι δαπάνες που θα περιληφθούν σε αυτό να την εξυπηρετούν.

Με τη συγκεκριμένη Δράση επιδιώκεται:

  • Η βελτίωση βασικών δεικτών ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
  • Η βελτίωση ικανοτήτων των επιχειρήσεων με στόχο την ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας

Η δράση χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 1 «Μετασχηματισμός της οικονομίας της Περιφέρειας, με αύξηση του μεγέθους και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, κυρίως μέσω και της έξυπνης εξειδίκευσης (ΕΤΠΑ)», και ειδικότερα του Ειδικού Στόχου 3: «Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών επενδύσεων».

Η Δημόσια Δαπάνη της Δράσης ανέρχεται σε 4.000.000€ με δυνατότητα υπερδέσμευσης 200% και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή. Το ΕΤΠΑ συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών μέσα στην Ένωση και στη μείωση της υστέρησης των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών με τη συμμετοχή στη διαρθρωτική προσαρμογή των περιφερειών των οποίων η ανάπτυξη καθυστερεί και στη μετατροπή βιομηχανικών περιοχών σε παρακμή, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων (Άρθρο 2 Κανονισμού ΕΚ 1058/2021).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ως «Δικαιούχος» χαρακτηρίζεται το νομικό ή φυσικό πρόσωπο (Επιχείρηση) που φέρει την ευθύνη για την έναρξη και την υλοποίηση πράξης, έναντι της ΕΥΔ Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο», για την καλή εκτέλεση του έργου.

Δικαιούχοι, που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, είναι υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV: «Ορισμός ΜΜΕ & Υπόδειγμα δήλωσης ΜΜΕ» της παρούσας πρόκλησης, που θα υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο.

Ως υφιστάμενες νοούνται οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις 2022-2023 πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Κλεισμένη πλήρης διαχειριστική χρήση, νοείται η χρήση για την οποία έχει προσδιοριστεί λογιστικά το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα και έχουν υποβληθεί τα προσήκοντα φορολογικά έντυπα (πχ έντυπα Ε3 & Ν) στην ΑΑΔΕ και η οποία έχει διάρκεια 12 μήνες.

Όροι και Προϋποθέσεις Συμμετοχής Δικαιούχων

  1. Να υποβάλλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ.
  2. Να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά εντός Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
  3. Να έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις (2022-2023) πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  4. Η επιχείρηση να έχει μια (1) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  5. Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧI: «Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ)» της πρόσκλησης, στον οποίο οι δικαιούχοι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς, κατά την κλεισμένη διαχειριστική χρήση 2023 (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων).
  6. Το ύψος του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου να μην υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022-2023) και να είναι μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο που ορίζεται στην ενότητα 6.3. Προϋπολογισμός & Διάρκεια υλοποίησης της παρούσας.
  7. Να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό τουλάχιστον 25% του Συνολικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ.
  8. Να έχουν την ιδιότητα της Πολύ Μικρής ή Μικρής ή Μεσαίας Επιχείρησης όπως ορίζεται στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 και σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Καν. Ε.Ε. 651/2014 σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV «Ορισμός ΜΜΕ & Υπόδειγμα δήλωσης ΜΜΕ» της παρούσης).
  9. Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την ενισχυόμενη δραστηριότητά τους (π.χ. άδεια λειτουργίας, υπεύθυνη δήλωση έναρξης λειτουργίας, απαλλακτικό άδειας λειτουργίας, γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας κλπ.). Στην περίπτωση που η άδεια δεν έχει εκδοθεί ή έχει λήξει χρονικά, απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής αίτησης έκδοσης/ανανέωσης αυτής.
    Οι επιχειρήσεις με δραστηριότητες για την άσκηση των οποίων δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας, θα πρέπει να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμιμου Εκπροσώπου, όπου θα βεβαιώνεται ότι δεν απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας ή έγγραφο απαλλαγής από την σχετική υποχρέωση, με σχετική τεκμηρίωση.
  10. Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε, ατομικές επιχειρήσεις και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Ν. 4430/2016 όπως ισχύει, Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Οι επιλέξιμοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δύναται να δηλωθούν ως ΚΑΔ επένδυσης περιλαμβάνονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧI: «Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ)» της παρούσας Αναλυτικής Πρόσκλησης.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης της Δράσης. Δαπάνες που πραγματοποιούνται πριν από την έναρξη της επιλεξιμότητας των δαπανών (ακόμα και αν δεν έχει τιμολογηθεί η σύμβαση) δεν είναι επιλέξιμες.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της πράξης, ήτοι είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησής. Σε περίπτωση που η προθεσμία λήγει σε μη εργάσιμη ημέρα, αυτή παρατείνεται μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα.

Κατά τη διαμόρφωση του προτεινόμενου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου, είναι υποχρεωτική η σύνδεση των αιτούμενων δαπανών με τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών:

Κωδικός

Δαπάνης ΟΠΣΚΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ/ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ / ΟΡΙΑ

 

01.

 

 

Δαπάνες προσωπικού

Με χρήση της κοινής στήριξης άρθρο 25 ΚΑΝ ΕΕ 1060/2021
 01.09.Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Νεοπροσλαμβανόμενου ΠροσωπικούΈως 17.000€ – 1 ΕΜΕ
02. Δαπάνες Εξοπλισμού, Μεταφορικών Μέσων & Οργάνων 
 02.05Εξοπλισμός για την προστασία του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμηση Ενέργειας 
 02.19Ψηφιακός εξοπλισμός γραφείου 
 02.20Παραγωγικός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός 
 

 

02.24

Ηλεκτρικά Μεταφορικά Μέσα (επαγγελματικής ή μικτής χρήσης έως εννέα (9) θέσεων)έως 50% του επιχορηγούμενου Π/Υ & έως 50.000€
04. Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών 
 04.09Κόστος συμβουλευτικών υπηρεσιών   που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλουςέως 3% του επιχορηγούμενου Π/Υ % έως 9.000€
 

 

04.18

Υπηρεσίες προμήθειας/χρήσης Λογισμικού υπό καθεστώς «Software as a Service», «cloud computing» ή άλλο παρεμφερές αυτούέως 20% του επιχορηγούμενου Π/Υ
 04.20Δαπάνες παροχής υπηρεσιών  μελετών ανάπτυξης προϊόντων ή/και διεργασιώνέως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ
 

 

04.25

Πιστοποίηση υπηρεσιών & διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπαΈως 3 πιστοποιητικά και έως 3.000 / Πιστοποιητικό
 04.26Υπηρεσίες Σχεδιασμού Συσκευασίας– Ετικέτας–Brandingέως 10% του επιχορηγούμενου Π/Υ
 04.30Πνευματική        ιδιοκτησία–Ευρεσιτεχνίες– Μεταφορά τεχνογνωσίαςέως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ
06. Δαπάνες Λογισμικού 
 06.07Λογισμικό και δικαιώματα χρήσης (licenses) προγραμμάτων λογισμικούέως 60% του επιχορηγούμενου Π/Υ
07. Δαπάνες Προβολής, Προώθησης & Δικτύωσηςέως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ
 07.04Δαπάνες συμμετοχής ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσειςέως 6.000 / έκθεση
 07.10

Λοιπά έξοδα προβολής – προώθησης και

δικτύωσης

 

 

09.

 

 

Έμμεσες Δαπάνες

Με χρήση της κοινής στήριξης άρθρο 25 ΚΑΝ ΕΕ 1060/2021
 09.01Έμμεσες Δαπάνες (7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου)Υποχρεωτική κατηγορία

Διευκρινίζεται ότι, για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού, τα ανωτέρω ποσά/ποσοστά είναι τα μέγιστα επιλέξιμα για κάθε κατηγορία δαπάνης.

Σε περίπτωση έγκρισης του σχεδίου, είναι αποκλειστική ευθύνη του δικαιούχου και ελεγκτικό πεδίο του οργάνου ελέγχου, οι δαπάνες που θα υλοποιηθούν και πιστοποιηθούν να:

  • είναι επιλέξιμες,
  • έχουν πραγματοποιηθεί και εξοφληθεί κατά τη διάρκεια του χρονικού πλαισίου που προσδιορίζεται στην παρούσα πρόσκληση,
  • είναι εύλογες ως προς το κόστος,
  • συνάδουν με την δραστηριότητα επένδυσης,
  • συνδέονται με τις περιοχές παρέμβασης της Περιφερειακής Απόληξης που εγκρίθηκαν,
  • εξυπηρετούν το αρχικό επιχειρηματικό πλάνο,
  • τεκμηριώνονται με τα κατάλληλα παραδοτέα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI «Παραδοτέα πιστοποίησης Φυσικού και Οικονομικού Αντικειμένου».

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ & ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 60.000€ έως 300.000€.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022-2023), με ανώτατο όριο το ποσό των 300.000€.

Επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο των 60.000€ κρίνονται μη επιλέξιμα εξ’ αρχής και δεν δύνανται να υποβληθούν.

Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 300.000€, το υπερβάλλον ποσό θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου και παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου αποτελεί το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου και του υπερβάλλοντος κόστους.

Σε κάθε περίπτωση ο τελικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του έργου δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το ελάχιστο όριο των 60.000€.

Διάρκεια Υλοποίησης Επενδυτικού Σχεδίου

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης.

Η διάρκεια υλοποίησης μιας πράξης αφορά στην απαραίτητη χρονική περίοδο για την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της πράξης, μέχρι τη στιγμή που θα έχουν εκπληρωθεί οι ειδικότεροι στόχοι, όροι και υποχρεώσεις που τίθενται στην απόφαση ένταξής της.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου καλύπτεται από τη δημόσια δαπάνη και την ιδιωτική συμμετοχή.

Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή.

Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους ή και δάνειο.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, ακολουθεί η διαδικασία αξιολόγησης, με την ευθύνη της ΕΥΔ ΠΒΑ και την υποστήριξη του ΕΦ.

Η αξιολόγηση είναι συγκριτική και πραγματοποιείται για το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει μία αίτηση χρηματοδότησης προς επιχορήγηση είναι η θετική απάντηση στα κάτωθι:

  1. στην πληρότητα υποβολής των αναγκαίων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών συμμετοχής (Παράρτημα IΙ «Δικαιολογητικά υποβολής / ένταξης»),
  2. στην τήρηση του συνόλου των τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής που αναφέρονται στο κεφάλαιο 4: ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ,
  3. στην κάλυψη του ελάχιστου και μέγιστου ορίου του επιλέξιμου προϋπολογισμού,
  4. στην κάλυψη της βαθμολογικής βάσης έγκρισης (>=50 βαθμούς).
  • Βόρειο Αιγαίο
  • 16 Σεπτεμβρίου έως 14 Νοεμβρίου

Συνοδευτικά έγγραφα

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας

    X espa banners square
    CALL ME BACK