Αναμενόμενες Δράσεις ΕΣΠΑ

πρασινη μεταβαση ΕΣΠΑ

«Αναμενόμενες Δράσεις ΕΣΠΑ»

espa-2021-2027

Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, που θα αφορούν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Πράσινη Ανάπτυξη, με όλες τις εταιρείες ανεξαρτήτου μεγέθους και κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται να μπορούν να λάβουν κονδύλια του ΕΣΠΑ

Μάλιστα, σε αυτές τις δύο δράσεις αναμένεται να κατανεμηθούν πάνω από το 60% του συνολικού ΕΣΠΑ, καθώς πλέον ο στόχος είναι διττός: να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία και στην ψηφιοποίηση, αλλά και στην ενεργειακή μετάβαση, κάνοντας χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι οι δύο πυλώνες της ανάπτυξης που σχεδιάζει για τη χώρα η κυβέρνηση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση» επισημαίνοντας ότι ο συνδυασμός αυτός ενισχύει τα κέρδη των επιχειρήσεων. «Επιδιώκουμε να υπάρχει συνεχής ροή χρήματος προς αυτές τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

πρασινη μεταβαση ΕΣΠΑ

Οι δράσεις θα είναι εμβληματικές και θα εστιάζουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων. Δεν θα είναι κλαδικές, δηλαδή ανά κλάδο επιχειρήσεων, αλλά θεματικές έτσι ώστε όλες οι ΜμΕ που θέλουν αυτού του είδους τις επενδύσεις, να μπορούν να ενταχθούν. Βασική φιλοσοφία των νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων είναι να μην περιλαμβάνουν πλέον πολλές και μικρές προσκλήσεις αλλά λίγες και μεγάλες που θα διαρκούν πάρα πολύ χρόνο.

Αυτό θα γίνει προκειμένου να έχουν όλες οι επιχειρήσεις, από όλους τους κλάδους της οικονομίας χρόνο για να συντάξουν τους φακέλους τους. Ουσιαστικά, θα δίνεται ταυτόχρονη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από πολλές επιχειρήσεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ταυτόχρονη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, επιχειρήσεων από πλήθος κλάδων της οικονομίας. Ενδεικτικά, επισημαίνεται πως σε μία δράση αναβάθμισης παγίων σε ψηφιακό ή πράσινο επίπεδο θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις λιανεμπορίου, μεταποίησης – βιομηχανίας, τουρισμού και άλλων κλάδων και στόχος είναι οι προσκλήσεις να παραμένουν συνέχεια ανοιχτές, με συνεχή αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή αποτελεσμάτων, εντάξεων και πληρωμών.

Στόχος του νέου ΕΠΑνΕΚ, που πλέον ονομάζεται “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία” είναι οι προσκλήσεις που θα δημοσιευθούν  να φέρουν αποτελέσματα σε επίπεδο παραγωγικών επενδύσεων με ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Δηλαδή, το νέο πρόγραμμα έχει ουσιαστικά αναπτυξιακό χαρακτήρα. Το πρόγραμμα ”Ανταγωνιστικότητα 2021-2027” με προϋπολογισμό 3,885 δισ. ευρώ αποτελεί ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα υποστηρίξει τους παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας στη μετάβασή τους σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο που καθοδηγείται από την Οικονομία της Γνώσης. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στόχος του Προγράμματος είναι η μετατροπή των ελληνικών επιχειρήσεων σε εξωστρεφείς.

nosis logo 1
X espa banners square
CALL ME BACK